ЕШУ

 
 
 
 
 

(Афро-Карибски/Афро-Бразилски)

Бог мошенник /трикстер/, посланник и говорител на всички дрги Ориша. Ешу е пазител на пътищата между световете, куриер между хората и предвижданите светове. Той разбира всички езици и е преводач на боговете. Ешу винаги е първият Бог, който се почита във всеки ритуал, защото той отваря вратите към духовния свят. Само чрез него останалите Ориша могат да бъдат повикани.
Ешу обединява противоположностите, позволява комуникация между световете: мъже и жени, хора и нехора, стари и млади поколения, живите и мъртвите, святото и светското, Вселената и нейното начало.

 

 
 

Неговата природа е едновременно великодушна и жестока. Kafou Legba е неговият тъмен аспект, злобният мошенник, който отклонява хората от техните истински пътища.
Легба /Ешу/ произлиза от Дахомей, където той се олицетворява с Бог на злото, който трябва да бъде умилостивен да държи далече и да отблъсква неприятностите. Глинени фигури са използвани, за да го представят, с предлагане на храна и жертвоприношения. Хората от Йоруба го виждали различно - като мошенник, който ги учи на ценни уроци. В католицизма Легба е символизиран от св. Петър, Светият Ангел, Дяволът, св. Мартин и св. Антоний.

 



Роли: Пътища, Кръстопътища, Врати, Огледала, Противоречия, Благоприятна възможност, Първичната светлина, Слънцето, което се движи по небето през деня

 

 

Титли: Отваряча на пътища, Господарят на пътищата, Papa Legba, Kafou Legba

Планета: Меркурий, Слънце (Legba), Луна (Kafou Legba)
Елемент: Огън (Exu)
Символ: кръст, луна (Kafou Legba)

Зодия: Близнаци

Инструменти: жезъл (Legba)

Цвят: черно и червено, черно и бяло

География: Дахомей, Западна Африка

Изображение: като слаб, с износени дрехи стар мъж, с бастун, с тояга или жезъл или подпирайки се на петел.

Празници: 18 Март
19 Март: Legba Zaou, когато му се предлагат черни козлета

1 Ноември - голям огън на открито и веселби с пиене в негова чест за новата година

За: Защита, Магия, Лечение, Комуникация, Позволение, Медитация, Възстановяване, Творческа сила, Духовна работа, Достигане на върхове, Отмятане на Покривалото, Отваряне на Пътя за Виждащите, Защита на дома и на малките деца, Избиране на правилната посока, когато си на  кръстопът в живота

Жертвоприношения: Дарове, направени в понеделник и на 3 число всеки месец, вкл. захар, бонбони, цигари, храна, черни козлета, залени банани, играчки, ориз, маниока, меласа, свещи, ром, петли, пилета

Почитане: Олтара на Ешу обикновено се изправя вътре в стаята, близо до входа на дома.


Елегба е важен за Ориша, тъй като той има човешки вид. Той е като Меркурий, пратеника на боговете в гръцката митология. Тъй като живеел на уличните ъгли, той знаел какво става с всеки. Понякога той разказва на Орунмила за човешкия живот, преди даден човек да се консултира с оракъла на Ифа. Той е един от първите Ориша в Афро-Кубинската система. Трябва да призовеш Елегба, преди всички останали Ориша. Първо на него трябва да бъдат направени жертвоприношения и поднесени дарове. Echu или Eshu или Exu е по-стар от Елегба. Ешу е бил тук при възникването на света, преди останалите Ориша. Той има злобна страна, с мошенническо проявление, трикстер. Поради това в Бразилия се асоциира с Дявола. Но неговите "номера" са просто възможности да се научат повече уроци. В традицията на Йоруба той не се асоциира със злото. В Бразилия и Африка Ешу живее извън домовете и ги защитава. Елегба от друга страна е Ешу, който работи под надзора на Обтала, за да прави добро и да служи на останалите Ориша и на човешкия род. Денят на Елегба е понеделник и обикновено му се правят семпли приношения, за да защитава дома и отваря пътищата. Всеки се опитва да приеме неговата добра страна, докато той не се обърне в следващата минута. Той е лечител и велик магьосник и трябва да бъдем изключително внимателни, когато се срещаме с неговата жестока страна.

 
 


 
 
 Back