Жени от непознати светове: Вуду жриците на Хаити


Жени от непознати светове: Вуду жриците на Хаити

Днешната част от поредицата "Жени от непознати светове" ще бъде посветена на коренното население на Хаити. Няма начин да не сте чували за тази страна и нейната страхотна природа –километрични тропически гори, граничещи с Карибско море и Атлантическия океан. Хаити граничи с Доминиканската република, но въпреки че и двете страни се намират на остров Испаньола, Хаити се смята за "прокълната" земя. А доказателства за това съвсем не липсват.

Истината е, че макар да има страхотни предпоставки за развиване на туризъм, Хаити е в топ 5 на най-опасните дестинации в световен мащаб. Причина за това са лошата инфраструктура, цивилните бунтове, полицейската корупция и престрелките по улиците. Постоянната опасност от унищожителни урагани, наводнения и земетресения също не е за подценяване. Освен всичко изброено до тук, жените в Хаити са подложени на допълнителен тормоз, сякаш животът в тази опасна страна не е достатъчно тежък и без това.

Сексуалното насилие в Хаити се тълкува като "престъпление от страст”, а извършителите рядко получават някакво наказание. И макар изнасилванията да са считат за "обичайни”, обезчестените девойки са нежелани за брак. Най-традиционното стечение на обстоятелствата е насилникът да се ожени за своята жертва, макар и това да не се случва винаги. Ето защо, хаитянките от векове насам са принудени да насочат надеждите си за по-добро бъдеще към висши свръхестествени сили.

В Хаити масово се извършват загадъчни ритуали, известни на цивилизационния свят като вуду магии. Сега е моментът да уточним, че жриците, посветени във вуду културата, нито изричат смъртоносни проклятия, бодейки малки кукли с карфица, нито съживяват мъртвите, превръщайки ги в зомбита. Тяхната философия е, че всичко материално има своето духовно измерение. Практикуващите се свързват с духове, които наричат "лоа", за да потърсят помощ относно даден "земен" проблем. Повечето жрици контактуват с добрите духове и осъждат остро всеки, осмелил се да влезе в контакт със зъл "лоа".

Ако се чудите как се осъществява диалогът между човек и дух, то това се случва чрез изпадане в транс. В зависимост от това как се държи и какво бълнува изпадналата в транс жрица, е лесно да се определи кой точно дух се е вселил в тялото ѝ.

Понякога хаитянските магьосници наистина използват вуду кукли, но предназначението им е да носят късмет, а не страдание. Смята се, че те са материалният облик на духовете, с които се опитват да се свържат. Подобни малки кукли могат да се видят и на местните гробища – вуду последователите вярват, че чрез тях могат да контактуват с починалите си близки.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Най-голямото щастие е да чувстваш, че си обичан...Не да го знаеш, а да го чувстваш!

Eлиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама